Participarea ARACIS la proiectul internațional
Social inclusion, Tolerance, Acceptance and Realization for all sTudents – START
Tip proiect: proiect co-finanțat prin Programul Erasmus+, ERASMUS Lump Sum Grants
Nr. acord: 101061768
Perioada de implementare: 36 de luni (iunie 2022 – mai 2025)
Buget: 449.777 EUR
Coordonator
- Ministerul Educației și Științei din Bulgaria
Parteneri
- Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS, România
- Agenția Națională de Evaluare și Acreditare din Bulgaria (NEAA)
- Consiliul Bulgar pentru Refugiați și Migranți
Obiectivele specifice ale proiectului
Proiectul are drept obiective elaborarea unui set de propuneri concrete de politici, instrumente și schimbări legislative care să sprijine incluziunea socială în învățământul superior, precum și asigurarea unui nivel necesar de înțelegere a acestui fenomen care să faciliteze astfel tranziția către comunități academice mai deschise și incluzive. Incluziunea socială va fi sprijinită pe trei direcții de acțiune, și anume: asigurarea calității, cadrul legislative și mediul academic incluziv.
Pachete de lucru
Principalele obiective ale acestui pachet de lucru sunt asigurarea realizării obiectivelor proiectului, în termenul prevăzut și a implementării eficiente a activităților proiectului, cu respectarea bugetului aprobat.
Acest pachet de lucru vizează realizarea următoarelor activități:
- activități de cercetare, în scopul elaborării unor indicatori de evaluare a calității educației referitori la accesul studenților din grupurile vulnerabile, cu accent pe migranți;
- actualizarea cadrului legislativ și orientarea Sistemului european de acumulare și transfer al creditelor de studii (ECTS) către rezultatele învățării;
- analiza Cadrului Național al Calificărilor;
- Dezvoltarea unui:
- Registru al furnizorilor de microcertificări;
- Catalog al microcertificărilor (cursuri scurte);
- Registru de validare a învățării anterioare.
- elaborarea unui Ghid privind incluziunea socială;
- elaborarea unui Document de politică (recomandări) referitoare la incluziunea socială a studenților din grupuri vulnerabile, cu accent pe migranți, validarea învățării anterioare, microcertificările în sistemul de învățământ superior. asigurarea oportunităților de cooperare transnațională deplină și de participare la alianțele universităților europene.
Diseminarea rezultatelor proiectului prin dezvoltarea unor instrumente de promovare, organizarea unor evenimente de informare și a unei conferințe.