Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință, în data de 27 aprilie 2023.
În cadrul acesteia au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 62 de programe de studii universitare de licență;
- șapte programe de studii universitare de masterat;
- patru programe de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică;
- cinci domenii de studii universitare de masterat;
- patru domenii de studii universitare de doctorat;
- două evaluări instituționale.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-28-02-2023/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările naționale care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare de licență, a domeniilor de studii universitare de masterat și doctorat.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a Agenției, la secțiunea Noutăți.
În ceea ce privește evaluările internaționale, a fost aprobată componențele comisiilor de experți evaluatori pentru evaluarea instituțională a 5 universități din Republica Moldova cât și pentru evaluarea externă a două programe de studii universitare de licență ale Universității Tehnice Naționale „Institutul Politehnic Igor Sikorsky Kiev”, din Ucraina.
II. Cooperare națională și internațională
În perioada 31 martie – 27 aprilie 2023, reprezentanții ARACIS au participat la diverse evenimente/ grupuri de lucru, desfășurate la nivel național și internațional.
Astfel, în 5 aprilie, domnul Președinte, Conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu a participat la Adunarea Festivă dedicată împlinirii a 110 ani de existență a Academiei de Studii Economice din București, care a avut loc la Ateneul Român (București).
Doamna Director General, Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică a participat la întrunirea Biroului Executiv al Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior – ENQA în 19 aprilie, iar în perioada 20 – 21 aprilie domnul Președinte, Conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu și doamna Director General au participat la Forumul membrilor ENQA, cu tema „QA in the EHEA: linking policy and practice” (Tbilisi, Georgia). Ambele evenimente au fost organizate la Tbilisi (Georgia).
Doamna Prof. univ. dr. ing. Simona Lache, Director al Departamentului de Acreditare al ARACIS a participat la întâlnirea Comitetului director al Reţelei Central-Est Europene a Agenţiilor de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior – CEENQA, organizată de ARACIS și găzduită de Universitatea „Transilvania” din Brașov, în perioada 21 – 22 aprilie. De asemenea, menționăm participarea doamnei director la întâlnirea lunară a Board-ului Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – INQAAHE din data de 25 aprilie, precum și la întâlnirile săptâmânale ale grupurilor de lucru organizate de INQAAHE.
III. Funcționare internă a agenției
În cadrul ședinței a fost aprobat Raportul de activitate al ARACIS pentru anul 2022.
București, 5 mai 2023