Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință în data de 21 decembrie 2023.
În cadrul ședinței au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate de învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
- Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe a calității pentru:
- 38 de programe de studii universitare de licență;
- două programe pregătitoare de limba română pentru cetățenii străini;
- 4 domenii de studii universitare de masterat;
- 3 domeniu de studii universitare de doctorat;
- două evaluări instituționale.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-21-12-2023/
Rezultatele procedurilor de evaluare externă a calității educației vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare și au fost desemnați directorii de misiune și validate protocoalele de evaluare pentru procedurile de evaluare externă instituțională a Universității din Oradea și a Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad.
2. Cooperare națională și internațională
În perioada 30 noiembrie – 21 decembrie 2023, reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente desfășurate la nivel național și internațional:
- Cea de-a patra întâlnire a Grupului Tematic pentru Asigurarea calității (Thematic Peer Group C on Quality Assurance – TPG C) în cadrul Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna (BFUG). Întâlnirea s-a desfășurat în format online în data de 5 decembrie.
- Întâlnirea board-ului Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA), care a avut loc la Bruxelles în perioada 7-8 decembrie.
- Reuniunea Rețelei globale de integritate academică (Global Academic Integrity Network – GAIN), organizată online de Agenția irlandeză pentru calificări și asigurarea calității (Quality and Qualifications Ireland – QQI) împreună cu Agenția australiană pentru calitate și standarde (Tertiary Education Quality and Standards Agency – TEQSA) în 13 decembrie.
- Întâlnirea periodică a coordonatorilor regionali ai cercetării Global Study II, realizat de Rețeaua Internațională a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE), organizată online în data de 13 decembrie.
- Seminarul membrilor Consorțiului European pentru Acreditare în Învățământul Superior (The European Consortium for Accreditation in higher education – ECA) și trainingul cu tema: Evaluarea calității internaționalizării. Cele două evenimente au fost găzduite de agenția franceză Hcéres – Haut Conseil de l’Evaluation de la Recherche et de l’Enseignement Supérieur, la Paris, în perioada 18-20 decembrie.
- Funcționare internă a agenției
ARACIS agenție membră ENQA și înregistrată în EQAR
În cadrul ședinței, Consiliul a luat act de faptul că ARACIS și-a reînnoit înregistrarea în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR) și a stabilit următoarele etape pentru reînnoirea statutului ARACIS de agenție membră a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA).
Evaluarea externă a agenției are loc o dată la 5 ani și are scopul de a verifica funcționarea agenției în conformitate cu Standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior (ESG). În acest context, ARACIS a fost evaluată de ENQA, condiție preliminară pentru reînnoirea înregistrării în EQAR.
În baza Raportului de evaluare externă a ARACIS, Comitetul EQAR a concluzionat că ARACIS funcționează în conformitate cu ESG (Substantial compliance) și a aprobat aplicația ARACIS de reînnoire a înregistrării în EQAR, valabilă până la 30.09.2028.
Actualizarea Registrului Național al Evaluatorilor
Consiliul ARACIS a aprobat înscrierea în Registrul Național al Evaluatorilor (RNE), a noilor experți cadre didactice care au parcurs etapele de admitere până la data de 18 decembrie 2023.
În conformitate cu prevederile art. 255 alin (1) lit. a) din Legea învățământului superior nr.199/2023, pot fi experți evaluatori ai ARACIS cadre didactice titulare, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, cu gradul didactic de lector, conferențiar sau profesor universitar, cu experiență în evaluarea calității educației.
Admiterea candidaților în RNE-CD se realizează pe platforma www.rne.aracis.ro și implică parcurgerea etapelor prevăzute în Procedura privind admiterea candidaților în Registrul Național de Experți Evaluatori (cadre didactice).
București, 4 ianuarie 2024