Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință în 29 și 30 iunie 2022. Au fost validate rezultatele evaluărilor și avizele acordate pentru programele/ domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; s-a informat despre participarea ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru toate părțile implicate în învățământul superior și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 94 de programe de studii universitare, dintre care: 80 de programe de studii universitare de licență, două programe de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică, un program pregătitor de limba română pentru cetățenii străini și 11 programe de studii universitare de masterat;
- 31 de domenii de studii universitare de masterat;
- două domenii de studii universitare de doctorat;
- două instituții de învățământ superior.
De asemenea, Consiliul a analizat și a validat propunerea Comisiei de soluționare a contestației depusă de o instituție de învățământ superior cu privire la domeniul de studii universitare de masterat „Contabilitate”.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-30-06-2022/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare și a instituțiilor de învățământ superior.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a agenției, la secțiunea Noutăți.
Totodată, Consiliul a aprobat propunerea de Standarde referitoare la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, prin utilizarea unor resurse electronice, informatice și de comunicații sincrone specifice, elaborate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 69 din 26 mai 2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene. Standardele vor fi lansate în consultarea publică a părților interesate în învățământul superior.
II. Proiecte
În luna februarie 2022, Comisia Europeană a aprobat propunerea pentru proiectul Social Inclusion, Tolerance, Acceptance and Realization for all sTudents (101061768 – START), finanțat prin Programul ERASMUS+, în care ARACIS are calitatea de partener.
Proiectul a demarat la data de 1 iunie 2022 și se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni, beneficiind de o finanțare totală de 449.777 EUR.
Implementarea proiectului START este coordonată de Ministerul Educației și Științei din Bulgaria, iar ARACIS are calitatea de partener în proiect, alături de Agenția Națională de Evaluare și Acreditare din Bulgaria (NEAA) și de Consiliul Bulgar pentru Refugiați și Migranți.
START are drept obiective generale elaborarea unui set de propuneri concrete de politici, instrumente și schimbări legislative care să sprijine incluziunea socială în învățământul superior, precum și asigurarea unui nivel necesar de înțelegere a acestui fenomen care să faciliteze, astfel, tranziția către comunități academice mai deschise și incluzive. Incluziunea socială va fi sprijinită pe trei direcții de acțiune, și anume: asigurarea calității, cadrul legislativ și mediul academic incluziv.
III. Cooperare națională și internațională
În perioada 27 mai – 29 iunie 2022, reprezentanții ARACIS au participat la mai multe evenimente și grupuri lucru din domeniul asigurării calității învățământului superior, organizate, la nivel național sau internațional, de Autoritatea Națională pentru Calificări, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA), Rețeaua Internațională a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE).
IV. Funcționare internă a agenției
Consiliul ARACIS a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru organizarea, de către federațiile studențești, în perioada 7 – 14 iulie 2022. a unei sesiuni de formare a studenților în domeniul asigurării externe a calității în învățământul superior. După încheierea procesului de evaluare a participanților, ARACIS va actualiza Registrul Național al Evaluatorilor Studenți, prin includerea studenților selectați de către federații.
Consiliul ARACIS
București, 8 iulie 2022