Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință, în data de 25 mai 2023.
În cadrul acesteia au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 106 programe de studii universitare, dintre care: 88 de programe de studii universitare de licență, 13 programe de studii universitare de masterat, două programe de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică, trei programe pregătitoare de limba română pentru cetățenii străini;
- șapte domenii de studii universitare de masterat;
- cinci domenii de studii universitare de doctorat;
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-25-05-2023/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare de licență și a domeniilor de studii universitare de masterat.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a Agenției, la secțiunea Noutăți.
În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru următoarele evaluări, au fost desemnați directorii de misiune și au fost validate protocoalele de evaluare pentru procedurile de evaluare externă instituțională.
Totodată, Consiliul a aprobat propunerile de actualizare a standardelor specifice pentru programele de studii universitare de licență depuse de instituțiile de învățământ superior.
Evaluări internaționale
În cadrul procesului de evaluare externă a Alianței de Universități Europene UNITA, în perioada 27 – 28 aprilie a avut loc vizita de evaluare la Universitatea din Torino, Italia, la care a participat doamna Director General, Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, în calitate de coordonator de proces, alături de membrii echipei de evaluatori ARACIS.
Evaluarea alianței UNITA este realizată de ARACIS în conformitate cu prevederile Cadrului european pentru Asigurarea comprehensivă a calității universităților europene, dezvoltat în proiectul „Dezvoltarea unei Abordări Europene pentru Asigurarea Comprehensivă a Calității Rețelelor (Europene) de Universități – EUniQ”, finanțat prin Programul Erasmus+ și derulat în perioada mai 2019 – noiembrie 2021.
II. Cooperare națională și internațională
Reprezentanții ARACIS au participat, în perioada 27 aprilie – 25 mai 2023, la următoarele evenimente/ grupuri de lucru, desfășurate la nivel național și internațional:
- masa rotundă cu tema „Unde învăț să muncesc?”, organizată de Comisia pentru tineret și sport din Camera Deputaților, la Parlamentul României (București), în data de 27 aprilie;
- reuniunea Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna – Bologna Follow-Up Group/BFUG (Stockholm, Suedia), în perioada 11-12 mai;
- Forumul internațional „Asigurarea și îmbunătățirea calității în învățământul superior”, organizat de Agenția de Asigurare a Calității Educației din Azerbaidjan – TKTA (Baku, Azerbaijan), în perioada 18-19 mai;
- întâlnirea online a membrilor Reţelei Central-Est Europene a Agenţiilor de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior – CEENQA, în data de 17 mai;
- întâlnirea lunară a Board-ului Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – INQAAHE și întâlnirile grupurilor de lucru organizate de INQAAHE.
De asemenea, în perioada 25 – 26 mai, ARACIS a găzduit întâlnirea Comitetului de certificare EUR-ACE (Label Committee – LC) al Reţelei Europene pentru Acreditarea Educaţiei în Inginerie (ENAEE) la București. ENAEE promovează calitatea educației în domeniul ingineriei prin certificarea EUR-ACE®, ca mijloc de întărire a încrederii în sistemele de acreditare a programelor de studii de inginerie.
ARACIS este membră a ENAEE și este autorizată de aceasta, din anul 2013, să acorde certificarea EUR-ACE® programelor de studii universitare de licență din domeniul ingineriei, acreditate ca urmare a evaluărilor ARACIS.
III. Funcționare internă a agenției
ARACIS și federațiile naționale studențești au organizat, în perioada 20 – 27 aprilie, sesiunea de formare a studenților în domeniul asigurării externe a calității în învățământul superior.
Scopul sesiunii a fost acela de a le oferi studenților pregătirea necesară în vederea dobândirii calității de student evaluator ARACIS. Studenții participanți la sesiunea de formare, care au îndeplinit criteriile de evaluare, vor fi incluși în Registrul Național al Evaluatorilor Studenți ARACIS (RNE-S) și vor putea participa la misiunile de evaluare externă a calității derulate de către agenție.
București, 8 iunie 2023