Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință în zilele de 14 și 15 martie 2024.
În cadrul ședinței au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate de învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe a calității pentru:
- cinci programe de studii universitare de licență;
- două programe pregătitoare de limba română pentru cetățenii străini;
- trei domenii de studii universitare de masterat;
- o evaluare instituțională;
- o contestație.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-14-03-2024/
În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare și au fost validate protocoalele de evaluare pentru procedurile de evaluare externă pentru programe de studii universitare de licență, domenii de studii universitare de masterat, evaluări instituționale și pentru contestații.
II. Cooperare națională și internațională
În perioada 1 – 14 martie 2024, reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente:
- Întâlnirea Board-ului Asociației Europene a Instituțiilor de Învățământ Superior (EURASHE) la care a participat domnul Președinte, Prof. univ. dr. ing. Valentin Năvrăpescu la Shannon, Irlanda, în perioada 6-10 martie.
- Reuniunea Comitetului Director al Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna (BFUG Board meeting) care a fost organizată la Vatican, Italia, în data de 12 martie.
- Întâlnirea membrilor boardului Reţelei Central-Est Europene a Agenţiilor de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior – CEENQA din data de 12 martie.
- Întâlnirile online ale grupului de lucru INQAAHE 2024 Forum din 5 și 12 martie.
- Evenimentul ”Deep Dialogues: Scalable and sustainable internationalisation and transnational education (TNE) – locally relevant and globally connected”, organizat de British Council, organizat la Edinburgh, Scoția, în perioada 13 -15 martie.
III. Proiecte
Consiliul ARACIS a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru organizarea celei de-a cincea reuniuni a Grupului Tematic C – Asigurarea calității (Thematic Peer Group C on Quality Assurance – TPG C on QA), la Constanța, în perioada 12-15 iunie 2024, având în vedere faptul că România are calitatea de co-președinte al Grupului Tematic TPG C on QA, din cadrul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group – BFUG) iar ARACIS este partener în proiectul „Implementation and Innovation in QA through peer learning (IMINQA)”, finanțat prin Programul ERASMUS+.
IV. Funcționare internă a agenției
Consiliul ARACIS a aprobat înscrierea în Registrul Național al Evaluatorilor (RNE) a unui număr de 207 experți cadre didactice, care au parcurs etapele de admitere până la data de 11 martie 2024.
În plus, Consiliul a fost informat cu privire la observațiile ARACIS referitoare la Proiectul de Ordin de aprobare a Metodologiei de confirmare a rezultatelor evaluărilor desfășurate de către agențiile de asigurare a calității din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR), pe teritoriul României, în consultare publică lansată de Ministerul Educației.
În cadrul întâlnirii de lucru a membrilor Consiliului cu președinții Comisiilor de Experți Permanenți, organizate în data de 15 martie 2024, la sediul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, a fost prezentat Raportul de activitate al ARACIS pentru anul 2023 și Planul de acțiuni pentru anul 2024. De asemenea, pe agenda întâlnirii de lucru au fost următoarele subiecte: elaborarea actelor normative care implică ARACIS potrivit Legii nr. 199/2023 a învățământului superior; elaborarea standardelor specifice centrate pe rezultatele învățării și prezentarea Ghidului cu privire la elaborarea rezultatelor învățării; proiectul Metodologiei de evaluare externă a calității educației; analiza feedbackului universităților cu privire la activităților de evaluare externă.
București, 25 martie 2024