Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință în data de 6 martie 2025.
În cadrul ședinței au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior, au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate de învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe ale calității pentru:
- 36 de programe de studii universitare de licență;
- un program de studii universitare de masterat;
- 13 domenii de studii universitare de masterat;
- trei evaluări instituționale.
Lista completă cu rezultatele evaluărilor este disponibilă mai jos: https://www.aracis.ro/hotarari-06-03-2025/
În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare.
Totodată, s-a finalizat procesul de validare a rapoartelor întocmite de către Comisiile nominalizate pentru analiza conformității procesului și a Rapoartelor de evaluare externă întocmite de Agenția de Acreditare în domeniul Sănătății și Științelor Sociale (AHPGS – Akkreditierung gGmbH) în procesele de evaluare externă a cinci programe de studii universitare de licență și două programe de studii universitare de masterat din cadrul Universității „Bioterra” din București.
De asemenea, Consiliul a aprobat Standardele de calitate specifice privind modul de desfășurare a activităților aferente programelor de studii universitare la forma de organizare cu frecvență, din ciclul I de studii, diferențiate în raport cu domeniile de studii.
II. Cooperare națională și internațională
Reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente:
- Conferința finală a proiectelor TPG-LRC CoRE și IN-GLOBAL, intitulată „Viitorul învățământului superior: priorități și oportunități în cadrul EHEA și la nivel global”, difuzată online în data de 19 februarie;
- Cea de-a 95-a reuniune a Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna (Bologna Follow-up Group – BFUG) care s-a desfășurat la Varșovia, Polonia în perioada 24-25 februarie 2025;
- Webinarul cu privire la versiunea revizuită a politicii EQAR privind utilizarea și interpretarea ESG-urilor organizat în data de 28 februarie;
- Întâlnirile online organizate de Rețeaua Internațională a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE), care au avut loc în perioada februarie-martie.
III. Funcționare internă a agenției
În perioada 17 ianuarie – 19 februarie 2025 s-a derulat concursul de selecție a membrilor cadre didactice în Comisia permanentă de specialitate Științe exacte şi științe ale naturii (C1) a ARACIS. Având în vedere faptul că nu s-a ocupat niciun loc dintre cele scoase la concurs, Consiliul a aprobat reluarea procesului de selecție și numire a membrilor cadre didactice pentru locurile vacante în Comisia permanentă de specialitate Științe exacte şi științe ale naturii.
București, 18 martie 2025