Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință, în perioada 23 – 24 noiembrie 2022.
În cadrul acesteia au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 35 programe de studii universitare de licență;
- 2 programe de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică;
- 3 programe de studii universitare de masterat;
- 13 domenii de studii universitare de masterat;
- o contestație;
- două evaluări instituționale.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-24-11-2022/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare de licență, a domeniilor de studii universitare de masterat și doctorat.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a Agenției, la secțiunea Noutăți.
II. Cooperare națională și internațională
În 26 – 28 octombrie doamna Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, Director general, a participat la Adunarea Generală a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA), desfășurată la Stockholm, Suedia, în cadrul căreia a fost aleasă pentru un nou mandat de Vicepreședinte ENQA;
În data de 3 noiembrie domnul Președinte, Conf. univ. dr. Octavian-Mădălin Bunoiu, a participat la Festivitatea de celebrare a 133 de ani de existență a Universității Naționale de Apărare „Carol I”, care a avut loc la București;
Doamna Prof. univ. dr. ing. Simona Lache a participat la întâlnirea Comitetlului ENAEE/ EUR-ACE Label, care a avut loc la Dublin, Irlanda, în 4 noiembrie, iar în 9 noiembrie a fost prezentă la întâlnirea board-ului CEENQA, în cadrul căreia fost acceptată invitația ARACIS de a realiza întâlnirea board-ului la Brașov, în data de 28 aprilie 2023;
În 7-8 noiembrie domna Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulica, Director genera, a participat la reuniunea Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group/BFUG), care a avut loc la Brno, Republica Cehă.
În 11 noiembrie domnului Președinte a participat la Reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) găzduită de Universitatea din Craiova cu ocazia împlinirii a 75 de ani de existență, organizată la Craiova;
În perioada 17 – 19 noiembrie domnul Președinte, doamna Director general, doamna Director al Departamentului de Acreditare ARACIS, reprezentanții Serviciului Relații Internaționale, Implementare Proiecte, Comunicare și Organizare Evenimente, precum și reprezentanții Direcției de Asigurare a Calității au participat la Forumul European Quality Assurance 2022 (EQAF), care a avut loc la Timișoara.
În cea de-a doua zi a forumului, Directorul general ARACIS, Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică a susținut, alături de Ana Gvritishvili, membru al Comitetului Executiv al ESU, sesiunea plenară cu tema „Perspective asupra asigurării calității: Importanța implicării studenților în asigurarea calității.”
În cadrul acestei sesiuni plenare, Directorul general ARACIS a prezentat și rezultatele proiectului „Implicarea eficace a părților interesate în activități externe de asigurare a calității” (Effective Involvement of Stakeholders in External Quality Assurance Activities – ESQA). Proiectul ESQA a fost coordonat de Ministerul Educației și implementat, în perioada mai 2019 – aprilie 2021, în parteneriat cu ARACIS, precum și cu agenții de asigurare a calității din Bulgaria, Danemarca, Franța și Moldova, dar și cu ESU, ENQA și EURASHE.
III. Funcționare internă a agenției
În cadrul ședinței au fost desemnați secretarii comisiilor de experți permanenți de specialitate.
De asemenea, Consiliul a fost informat cu privire la declanșarea concursului de selectare a reprezentanților angajatorilor în comisiile de experți permanenți (de specialitate) ale ARACIS.
București, 9 decembrie 2022