Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință în 13 septembrie, 22 septembrie, cât și în data de 28 septembrie 2023.
În cadrul ședințelor au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- trei programe de studii universitare de licență;
- un domeniu de studii universitare de doctorat;
- două evaluări instituționale.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-28-09-2023/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare de licență, a domeniilor de studii universitare de masterat, respectiv doctorat și a instituțiilor de învățământ superior.
De asemenea, Consiliul a abrogat prevederile Procedurii de evaluare externă în vederea încadrării unui program nou de studii universitare de masterat într-un domeniu de studii universitare de masterat acreditat.
Evaluări internaționale
În cadrul ședinței din 13 septembrie, Consiliul ARACIS a validat raportul de evaluare externă intermediară a Alianței de Universități Europene UNITA.
Evaluarea alianței UNITA a fost realizată de ARACIS în conformitate cu prevederile Cadrului european pentru Asigurarea comprehensivă a calității universităților europene, dezvoltat în proiectul „Dezvoltarea unei Abordări Europene pentru Asigurarea Comprehensivă a Calității Rețelelor (Europene) de Universități – EUniQ”, finanțat prin Programul Erasmus+ și derulat în perioada mai 2019 – noiembrie 2021.
Totodată, în 27-28 septembrie ARACIS a realizat vizita de evaluare instituțională la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) desfășurată la Chișinău.
II. Cooperare națională și internațională
În perioada 1 – 28 septembrie 2023, reprezentanții ARACIS au participat la o serie de evenimente/grupuri de lucru, desfășurate la nivel național și internațional, printre care:
- Evenimentul organizat de Universitatea din București, în data de 5 septembrie, de diseminare a primelor rezultate obținute în cadrul proiectului “Screening, Mapping, Analysing, Recommending, Transferring and Transforming higher education international programmes – SMARTT”, finanțat în cadrul programului Erasmus+, apelul la proiecte „Pilot a joint European degree label”, proiect în care ARACIS are calitatea de partener asociat.
- Cea de-a treia activitate de învățare reciprocă (Peer Learning Activity) pe tema Abordării europene pentru asigurarea calității programelor de studii integrate și Întâlnirea grupului de lucru cu privire la asigurarea calității microcertificărilor desfășurate în cadrul proiectului „Implementation and Innovation in QA through peer learning (IMINQA)”, finanțat prin programul Erasmus+, în care ARACIS este partener. Evenimentul a avut loc în 13-14 septembrie, la Bruxelles.
- Al doilea Forum al Alianțelor de Universități Europene desfășurat în perioada
14–15 septembrie la Barcelona, Spania. - Conferința internațională privind învățământul superior cu tema Impactul mecanismelor de asigurare a calității asupra stabilirii unei culturi a calității, organizată de Agenția de Acreditare din Kosovo (KAA) la Pristina în 25-27 septembrie.
- Programul de mobilitate a personalului ARACIS derulat la agenția de asigurare a calității ACQUIN, din Germania, în cadrul CEENQA Staff Exchange Scheme
2022-2023, în perioada 25 – 28 septembrie. În cadrul mobilității au fost împărtășite bune practici pe teme de interes comun, precum: managementul calității și analize tematice, etapele procesului de evaluare în vederea acreditării instituțiilor de învățământ superior din Germania, procedura de acreditare a programelor de studii universitare, cooperarea internațională și aspecte cu privire la proiectele europene implementate de agenția-gazdă.
III. Funcționare internă a agenției
În cadrul ședinței din 13 septembrie a fost aprobată Metodologia de nominalizare a reprezentanților federațiilor studențești, a reprezentantului patronatului și, respectiv, al sindicatului din învățământul superior în Consiliul ARACIS.
În ședința din 22 septembrie a fost aprobată modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a ARACIS, ca urmare a noilor atribuții ale agenției, conform reglementărilor Legii nr. 199/2023 a învăţământului superior. De asemenea, a fost aprobată inițierea procesului de nominalizare a studenților membri ai federațiilor studențești din România în Consiliul agenției.
În ședința din 28 septembrie a fost aprobată actualizarea procedurii privind admiterea candidaților în Registrul Național de Experți Evaluatori (cadre didactice). Conform noilor prevederi ale metodologiei, pot deveni experţi evaluatori ai ARACIS, atât cadrele didactice titulare cu gradul didactic de conferenţiar sau profesor universitar, cât și cele cu gradul didactic de lector.
Au fost validate propunerile federațiilor naționale studențești din România pentru membrii studenți în Consiliul ARACIS, respectiv Țînțar Oana-Alexandra, reprezentant al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Zamfir
Ciprian-Constantin, reprezentant al Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR).
Consiliul a aprobat Metodologia de selectare, prin concurs, a membrilor-cadre didactice în Consiliul ARACIS, ca urmare a schimbării cadrului legal. În noua metodologie s-a stabilit diferența între condițiile de validare și criteriile de selectare a candidaților și au fost precizate criteriile pentru îndeplinirea condiției de înscriere la concurs privind experiența în evaluarea calității. În ceea ce privește componența comisiei de concurs, a fost adăugat un membru nominalizat după consultarea Consiliului Național al Rectorilor, în vederea implicării părților interesate.
Totodată, Consiliul ARACIS a fost informat cu privire la activitatea ARACIS reglementată de Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior.
București, 12 octombrie 2023