Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), întrunit în ședința din data de 16 decembrie 2021, a analizat o serie de aspecte privitoare la asigurarea calității în învățământul superior din România.
Prezentăm în cele ce urmează temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru toate părțile interesate în învățământul superior și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 21 de programe de studii universitare, dintre care 17 de programe de studii universitare de licență și patru programe de studii universitare de masterat;
- un domeniu de studii universitare de masterat;
- 84 de domenii de studii universitare de doctorat;
- două instituții de învățământ superior;
- 16 instituții organizatoare de studii universitare de doctorat.
De asemenea, Consiliul a analizat și a validat propunerea Comisiei de soluționare a contestației depuse de o instituție de învățământ superior cu privire la programul de studii universitare de licență „Poliție locală”.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/wp-content/uploads/2021/12/16.12.2021Hotarari-ale-Consiliului-ARACIS.pdf
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare și a instituțiilor de învățământ superior și, de asemenea, a fost validat Protocolul pentru evaluarea instituțională a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a agenției, la secțiunea Noutăți.
II. Cooperare națională și internațională
Membrii Consiliului au fost informați cu privire la acțiunile/ evenimentele naționale și internaționale în care a fost implicată agenția în prima jumătate a lunii decembrie 2021.
ARACIS a participat la Conferința „Viitorul consilierii în carieră” organizată, în perioada 9-10 decembrie 2021, de Universitatea de Vest din Timișoara, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, în parteneriat cu Asociația Consilierilor Români. În cadrul Conferinței a fost dezbătut rolul consilierii în carieră în viața studenților și viitorul serviciilor de consiliere și orientare în carieră, în acord cu cerințele societății de astăzi.
În vederea extinderii colaborării cu agențiile de asigurare a calității din statele învecinate, domnul Prof. univ. dr. ing. Iordan Petrescu, președinte ARACIS, a semnat, în data de 15 decembrie 2021, Memorandum-ul de cooperare cu agenția de asigurare a calității din Ungaria, Comitetul Maghiar de Acreditare (MAB). Conform prevederilor Memorandum-ului, activitățile de cooperare ARACIS – MAB vizează: consolidarea și extinderea cooperării și asistenței reciproce în asigurarea calității învățământului superior din țările lor, prin activități desfășurate în conformitate cu principiile egalității, beneficiului și interacțiunii reciproce, precum și schimbul de experiență în asigurarea calității.
Ca urmare a încheierii procesului de selecție a evaluatorilor internaționali, derulat în perioada ianuarie-septembrie 2021, Consiliul ARACIS a validat componența Registrului Evaluatorilor Internaționali al Agenției; din Registru fac parte 295 de evaluatori.
III. Funcționare internă a agenției
Consiliul a aprobat:
- Bugetului de venituri și cheltuieli al ARACIS pentru anul 2022;
- Programul Anual al Achizițiilor Publice al agenției pentru anul 2022.
Consiliul ARACIS
București, 20 decembrie 2021