Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în 4 și 11 aprilie 2024.
În cadrul ședințelor au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate de învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe a calității pentru:
- 24 de programe de studii universitare de licență;
- un program de studii universitare de masterat;
- două programe de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică;
- 17 domenii de studii universitare de masterat;
- trei domenii de studii universitare de doctorat.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-04-04-2024/
Consiliul a aprobat Proiectul de Metodologie de evaluare externă a calității educației precum și organizarea, în perioada următoare, a două sesiuni de consultare a părţilor interesate, instituţii de învăţământ superior şi beneficiari ai educaţiei.
O sesiune de lucru a membrilor Consiliului cu președinții Comisiilor de Experți Permanenți a avut loc în data de 15 martie, la sediul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, în cadrul căreia au fost abordate următoarele subiecte: elaborarea actelor normative care implică ARACIS potrivit Legii nr. 199/2023 a învățământului superior; elaborarea standardelor specifice centrate pe rezultatele învățării și prezentarea Ghidului cu privire la elaborarea rezultatelor învățării; proiectul Metodologiei de evaluare externă a calității educației; analiza feedbackului universităților cu privire la activitățile de evaluare externă.
De asemenea, a fost aprobată Propunerea de Nomenclator al programelor de studii cu profil similar, care va fi înaintată către Ministerul Educației.
În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare și au fost desemnați directorii de misiune și validate protocoalele de evaluare pentru procedurile de evaluare externă instituțională a Universității „Athenaeum” din București, a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Totodată, a fost aprobată componența comisiei de evaluare pentru domeniul de studii universitare de masterat Drept al Academiei de Studii Economice din Moldova.
În privința evaluării externe a Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș de către Accreditation Agency in Health and Social Sciences, Germania (AHPGS), Consiliul a examinat Raportul întocmit de Comisia de analiză și Raportul de evaluare externă elaborat de agenția evaluatoare.
II. Cooperare națională și internațională
În perioada 15 martie-4 aprilie 2024, reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente:
- Evenimentul „Deep Dialogues Scalable and sustainable internationalisation and transnational education (TNE) – locally relevant and globally connected” care a avut loc la Edinburgh, Scoția, în data de 15 martie.
- Întâlnirea de finalizare a proiectului JEDI (Joint European Degree Label in engineering), eveniment organizat online în 15 martie.
- Întâlnirea online despre Planul de egalitate de gen organizată de Universitatea din București, organizată pe 21 martie.
- Întâlnirea periodică online a membrilor rețelei CEENQA (Reţeaua Central-Est Europeană a Agenţiilor de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) din 20 martie.
- Întâlnirea board-ului INQAAHE, desfășurată online pe 26 martie.
- Conferința națională de lansare și diseminare a raportului național privind implementarea studiului EUROGRADUATE 2022 în România, organizată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) la București în data de 27 martie.
III. Funcționare internă a agenției
Consiliul ARACIS a aprobat înscrierea în Registrul Național al Evaluatorilor (RNE) a noilor experți cadre didactice care au parcurs etapele de admitere până la data de 29 martie 2024 și modificarea standardelor specifice pentru programele de studii universitare de licență propusă de instituțiile de învățământ superior.
București, 19 aprilie 2024