În data de 13 februarie 2025, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a organizat o sesiune online de discuții la care au participat 180 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, cu atribuții în domeniul asigurării calității, ai Autorității Naționale pentru Calificări, membri ai Consiliului și ai Aparatului Tehnic al agenției.
Pe agenda sesiunii de discuții au fost următoarele tematici:
- Metodologia de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 962 din 8 august 2024, care a intrat în vigoare pe 9 februarie 2025;
- Ghidul pentru desfășurarea procedurilor de evaluare externă a calității în vederea autorizării provizorii, acreditării sau menținerii acreditării unui program de studii universitare de licență;
- Platforma dedicată managementului evaluărilor externe ARACIS.
În cadrul sesiunii au luat cuvântul reprezentanții ARACIS: domnul Președinte, Prof. univ. dr. ing. Valentin Năvrăpescu, domnul Secretar general, Prof. univ. dr. ing. Marius Petrescu, doamna Director general, Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, domnul Prof. univ. dr. Florin Mihai, membru al Consiliului, domnul Prof. univ. dr. ing. Iordan Petrescu, Consilier al Președintelui și domnul Cristian Eni, Administrator sistem informatic, Compartimentul Tehnologia Informației.
Pe parcursul întâlnirii au fost discutate elementele principale ale noii metodologii de evaluare externă a ARACIS, ale cărei puncte-cheie sunt cele de consolidare, simplificare, relevanță, cultură a calității și îmbunătățire a proceselor de asigurare a calității, au fost prezentate etapele procesului de evaluare, inclusiv particularitățile etapei de evaluare intermediară (follow-up), modalitatea de adoptare a deciziilor și s-au oferit clarificări legate de termenele de evaluare și tranziția de la vechea la noua metodologie.
Toodată, au avut loc discuții cu privire la Ghidul pentru desfășurarea procedurilor de evaluare externă a calității în vederea autorizării provizorii, acreditării sau menținerii acreditării unui program de studii universitare de licență, elaborat în conformitate cu prevederile noii Metodologii de evaluare externă și ale Legii învățământului superior nr. 199/2023, și aprobat în ședința Consiliului ARACIS din data de 6 februarie 2025. Acesta se aplică în cazul tuturor formelor de organizare a programelor de studii universitare de licență, atunci când ARACIS desfășoară procedura de evaluare externă a calității.
De asemenea, a fost prezentată noua platformă digitală care va fi utilizată pentru gestionarea proceselor de evaluare externă, fiind evidențiate structura platformei, actorii implicați, etapele procedurii de evaluare și funcționalitățile pe care le va oferi platforma, precum și instrucțiuni detaliate cu privire la modul de accesare și utilizare a platformei de către universități.
Având în vedere faptul că anul 2025 marchează aniversarea a 20 de ani de la înființarea ARACIS, precum și o perioadă de peste 30 de ani din momentul în care se desfășoară procese de evaluare externă a calității în sistemul de învățământ superior din România, agenția va organiza pe parcursul anului o serie de evenimente dedicate asigurării calității în învățământul superior.
Sesiunea a oferit cadrul oportun pentru dialog cu participanții, adresarea unor observații și întrebări cu privire la subiectele prezentate, pentru clarificarea aspectelor de interes. Adresăm mulțumiri tuturor participanților pentru implicare și contribuțiile aduse!
Prezentari
Metodologia de evaluare externa si Ghidul pentru PSUL
Platforma management evaluari externe_Partea I_Prezentare generala si functionalitati
Platforma management evaluari externe_Partea a II a_Autentificare
Platforma management evaluari externe_Partea a III a_Gestiune documente