Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) informează toate părțile interesate de asigurarea calității în învățământul superior cu privire la faptul că, în luna decembrie 2021, agenția a finalizat evaluarea externă a studiilor universitare de doctorat.
Evaluarea externă a fost realizată în perioada mai-decembrie 2021 și a presupus evaluarea a 50 de instituții organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD), precum și a fiecăruia dintre cele 398 de domenii de studii universitare de doctorat (DSD) pe care acestea le gestionează.
ARACIS a efectuat evaluarea externă în baza prevederilor Metodologiei de evaluare a studiilor universitare de doctorat și a sistemelor de criterii, standarde și indicatori de performanță utilizați în evaluare, aprobată prin Ordinul Ministrului Educației nr. 3.651/ 12 aprilie 2021, la propunerea agenției. Metodologia de evaluare este rezultatul unui amplu proces de dezbateri și consultări cu diferitele categorii de părți interesate, și anume instituțiile de învățământ superior, Consiliul Național al Rectorilor, federațiile studențești și reprezentanții sindicatelor din învățământul superior.
Pentru implementarea Metodologiei de evaluare, agenția a elaborat Ghidul de evaluare periodică a instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, respectiv Ghidul de evaluare periodică a domeniilor de studii universitare de doctorat, bazându-se pe experiența sa în evaluarea externă a instituțiilor de învățământ superior și a programelor de studii universitare de licență și de masterat. Procesul de evaluare presupune parcurgerea de către instituția de învățământ superior a unui proces de evaluare internă, finalizat cu elaborarea unui raport de evaluare specific. Comisia de experți efectuează o vizită la fața locului, pentru analiza bazei materiale didactice și de cercetare, și realizează întâlniri cu reprezentanții conducerii instituției evaluate și ai Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat/ Consiliului Școlii Doctorale, cu echipa care a realizat raportul de evaluare internă și reprezentanți ai structurilor responsabile cu evaluarea internă a calității, cu membrii Comisiei de etică, directorii laboratoarelor de cercetare, cu studenți doctoranzi și absolvenți, personalul didactic, angajatori. Raportul de evaluare externă întocmit de către experți este analizat în structurile interne ale ARACIS și apoi aprobat în Consiliul agenției, iar în baza hotărârii Consiliului, Ministerul Educației emite ordinul de ministru cu privire la menținerea acreditării sau acreditarea condiționată a instituțiilor organizatoare de studii doctorale, respectiv a domeniilor de studii universitare de doctorat.
Din toate comisiile de experți fac parte cadre didactice coordonatoare de doctorat, experți naționali, experți internaționali și studenți doctoranzi. Dată fiind perioada de timp relativ scurtă în care s-a desfășurat, procesul de evaluare externă a celui de-al treilea ciclu de studii universitare a presupus un efort colectiv din partea experților evaluatori membri în Registrul Național al Evaluatorilor, a evaluatorilor studenți membri ai Registrului Național al Evaluatorilor Studenți și a evaluatorilor internaționali, a căror implicare a fost crescută, motiv pentru care agenția a extins, în anul 2021, Registrul Evaluatorilor Internaționali. Astfel, activitatea de evaluare a presupus gestionarea unui număr de peste 1.400 de experți.
În perioada următoare, ARACIS va realiza o analiză tematică a rezultatelor evaluării externe a studiilor universitare de doctorat care va contribui la elaborarea politicilor educaționale în acest domeniu, precum și la revizuirea procedurilor elaborate. Totodată, procesul de evaluare externă a studiilor universitare de doctorat continuă, prin intermediul procedurilor de evaluare intermediară (follow-up) care au un rol foarte important în verificarea modului în care instituțiile evaluate vor pune în aplicare recomandările comisiilor de evaluare externă cu privire la îmbunătățirea activității viitoare în cadrul IOSUD, respectiv al domeniului de studii universitare de doctorat.
Menționăm în final că România se află printre cele 15[1] state, dintre 49 membre în Spațiul European al Învățământului Superior, în care se realizează activități de evaluare externă a calității studiilor universitare de doctorat.
Consiliul ARACIS
București, 29 decembrie 2021