Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință, în data de 28 februarie 2023.
În cadrul acesteia au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior, au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 44 programe de studii universitare de licență;
- 10 programe de studii universitare de masterat;
- șapte domenii de studii universitare de masterat;
- un domeniu de studii universitare de doctorat;
- două evaluări instituționale.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-28-02-2023/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare de licență, a domeniilor de studii universitare de masterat și doctorat.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a Agenției, la secțiunea Noutăți.
Totodată, în cadrul ședinței au fost analizate propunerile depuse de instituțiile de învățământ superior în vederea actualizării a standardelor specifice pentru programele de studii universitare de licență.
II. Cooperare națională și internațională
În data de 1 februarie, Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, Director General și Andreea Nedelcu, Expert în cadrul Serviciului Relații Internaționale, Implementare Proiecte, Comunicare și Organizare Evenimente, au participat la Sesiunea de informare a Rețelei Globale pentru Integritate Academică (Global Academic Integrity Network – GAIN) pentru viitorii membri, ce s-a desfășurat online.
De asemenea, în data de 1 februarie, Prof. univ. dr. ing. Neculai-Eugen Seghedin, Director al Departamentului de Evaluare Externă a Calității și Vlad Nicolae Popescu, Șef al Biroului Evaluare Studii Doctorale, au participat la evenimentul organizat de Asociația Europeană a Instituțiilor de Învățământ Superior (European Association of Institutions in Higher Education – EURASHE), cu tema „Skills Community of Practice”. Evenimentul a avut loc la Bilbao.
În perioada 6 – 9 februarie, agenția a fost reprezentată de Florentina Paraschiv, Inspector de specialitate, Biroul Evaluare Studii Doctorale și de Ștefania-Maria Armășelu, Inspector de specialitate, Serviciul Acreditare și Evaluare Instituțională, la programul de mobilitate a personalului ARACIS, găzduit de agențiile franceze Haut Conseil de l’évaluation de la recherche et de l’enseignement supérieur (HCÉRES) și Commission des titres d’ingénieur (CTI) la Paris.
În 15 februarie, a avut loc întrunirea membrilor rețelei GAIN, în cadrul căreia au fost prezentați termenii de referință pentru acordul final și aprobare de către membrii rețelei. Din partea ARACIS au participat Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, Director General, Prof. univ. dr. ing. Teodor-Ioan Trașcă, președinte al Comisiei de etică a ARACIS și membru în cadrul Departamentului de Evaluare Externă a Calității al Consiliului ARACIS și Vlad Nicolae Popescu, Șeful Biroului Evaluare Studii Doctorale.
În plus, în 28 februarie, doamna Prof. univ. dr. ing. Simona Lache a participat la ședința lunară a Board-ului Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAHEE), precum și la întâlnirile săptămânale ale grupurilor de lucru Membership, Recognition și Global Study, organizate de INQAAHE.
III. Proiecte
În data de 13 februarie, s-a desfășurat online cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului Social Inclusion, Tolerance, Acceptance and Realization for all sTudents (START), la care a participat și echipa de proiect a ARACIS. În cadrul acestei întâlniri, managerul proiectului, Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, Director General, a susținut prezentarea cu titlul “Social dimension coverage in quality assurance processes and activities in the EHEA – state of play and future proposals”.
Proiectul START are drept obiective generale elaborarea unui set de propuneri concrete de politici, instrumente și schimbări legislative care să sprijine incluziunea socială în învățământul superior, precum și asigurarea unui nivel necesar de înțelegere a acestui fenomen care să faciliteze, astfel, tranziția către comunități academice mai deschise și incluzive. Incluziunea socială va fi sprijinită pe trei direcții de acțiune, și anume: asigurarea calității, cadrul legislativ și mediul academic incluziv.
Implementarea proiectului START este coordonată de Ministerul Educației și Științei din Bulgaria, iar ARACIS are calitatea de partener în proiect, alături de Agenția Națională de Evaluare și Acreditare din Bulgaria (NEAA) și de Consiliul Bulgar pentru Refugiați și Migranți.
IV. Funcționare internă a agenției
În cadrul ședinței, a fost desemnat Președintele Comisiei de Experți Permanenți de Specialitate C2 – Științe Umaniste și Teologie, doamna Prof. univ. dr. Gheorghe Dana Mihaela, de la Universitatea „Transilvania“ din Brașov și au fost validați secretarii propuși ai Comisiilor de Experți Permanenți de Specialitate C9 – Ştiinţe Agricole, Silvice și Medicină Veterinară, doamna Prof. univ. dr. Camelia Sava (Sand), de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și C10 – Științe Inginerești I, domnul Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Oancea, de la Universitatea „Transilvania“ din Brașov.
București, 10 martie 2023