Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință în data de 26 octombrie 2023.
În cadrul ședinței au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
- 22 de programe de studii universitare de licență;
- un program pregătitor de limba română;
- un domeniu de studii universitare de masterat;
- două domenii de studii universitare de doctorat.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-26-10-2023/
Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
În cadrul ședinței a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru următoarele evaluări și au fost validate rezultatele procedurilor de evaluare externă pentru programele de studii universitare de licență, domeniile de studii universitare de masterat și domeniile de studii universitare de doctorat.
De asemenea, în privința evaluării instituționale a Universității „Dimitrie Cantemir“ din Târgu Mureș de către Accreditation Agency in Health and Social Sciences, Germania (AHPGS), Consiliul a numit comisia pentru analiza conformității procesului și Raportului de evaluare externă întocmit de AHPGS în vederea validării conformității acestora cu legislaţia naţională, cu termenii de referință agreați cu instituția de învățământ superior și cu metodologia în conformitate cu prevederile căreia s-a desfășurat procesul de evaluare externă.
II. Cooperare națională și internațională
În cadrul ședinței s-au prezentat informări cu privire la evenimentele la care au participat reprezentanții ARACIS în perioada 1 – 26 octombrie 2023:
- Reuniunea Comitetului director al Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna (BFUG), care s-a desfășurat la Tbilisi, Georgia în data de 2 octombrie.
- Întâlnirea Grupului de lucru pentru îmbunătățirea schimbului de cunoștințe în comunitatea SEÎS (Task Force on Enhancing Knowledge Sharing in the EHEA community), ce a avut loc laTirana, Albania, în perioada 8 – 10 octombrie.
- Workshopurile și Conferința EDUtech_EUROPE 2023 cu tema: “Inspiration in Education”, desfășurate la Amsterdam, Olanda, în perioada 10 – 12 octombrie. La acestea au participat peste 200 de specialiști din domeniul educației din întreaga Europa, precum și cei mai buni furnizori de soluții EdTech care au prezentat cele mai recente inovații tehnologice care schimbă modul în care este oferită educația.
- Conferința “Bologna Hub in the Western Balkans”, găzduită de Serviciul german de schimb academic (DAAD) la Belgrad, Serbia (19 – 20 octombrie). Conferința cu tema „Sharing Knowledge – Building Networks” a reunit reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din Serbia și din regiunea Balcanilor de Vest cu omologii lor din Germania și din alte țări din Spațiul European al Învățământului Superior.
- Întâlnirea lunară a Board-ului Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE) susținută online pe 24 octombrie.
- Adunarea Generală a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) organizată în cooperare cu agenția Quality and Qualifications Ireland (QQI) la Dublin, Irlanda, în perioada 26 – 27 octombrie.
III. Funcționare internă a agenției
Evaluarea externă a ARACIS
Raportul de evaluare externă a ARACIS elaborat de Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA), în cadrul procesului de evaluare externă periodică a ARACIS, este disponibil la adresa: https://www.aracis.ro/evaluarea-externa-a-aracis-de-catre-enqa-de-tip-targeted-review-2022-2023/
Evaluarea externă a agenției are loc o dată la 5 ani și are scopul de a verifica funcționarea agenției în conformitate cu Standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior (ESG).
Actualizarea Registrului Național al Evaluatorilor
Consiliul ARACIS a aprobat actualizarea Registrului Național al Evaluatorilor (RNE), prin excluderea experților cadre didactice care nu îndeplinesc prevederile art. 255, alin. (1) lit. a), din Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior, care precizează că „pot fi experţi evaluatori ai ARACIS cadrele didactice titulare, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, cu gradul didactic de lector, conferenţiar sau profesor universitar, cu experienţă în evaluarea calităţii educaţiei“.
Membrii RNE pot încărca până la data de 15.11.2023 în platforma ARACIS adeverințele eliberate de instituțiile de învățământ superior în care își desfășoară activitatea, care să ateste îndeplinirea condițiilor precizate mai sus, pentru anul universitar 2023-2024.
De asemenea, Consiliul a aprobat actualizarea Registrului Național al
Evaluatorilor – Studenți al ARACIS, prin includerea unui număr de 4 studenți și prin excluderea unui număr de 57 de studenți, în conformitate cu listele transmise de federațiile naționale studențești (ANOSR, UNSR, USR), realizate de acestea în baza situațiilor academice comunicate de către studenții evaluatori, cu ocazia începerii anului universitar
2023 – 2024.
București, 10 noiembrie 2023