Cristina Ghițulică – ARACIS in the EHEA context
ARACIS a organizat, în data de 5 iunie 2025, cel de-al doilea webinar din seria de patru webinarii dedicate Procesului Bologna și celor trei angajamente-cheie, esențiale pentru funcționarea Spațiului European al Învățământului Superior.
Webinarul a abordat tema „Asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior” și a aprofundat următoarele aspecte:
- Angajamentele cu privire la asigurarea calității, stabilite în cadrul Procesului Bologna;
- Rolurile specifice ale Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA) și ale Registrului European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR) în cadrul Spațiului European al Învățământului Superior;
- Procesul de revizuire a Standardelor și liniilor directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior (ESG);
- Dimensiunea internațională a activităților desfășurate de ARACIS.
În cadrul webinarului au susținut prezentări doamna Anna Gover, Director al Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior – ENQA, domnul Aleksandar Šušnjar, director al Registrului European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior – EQAR, și doamna Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, Director General ARACIS și Vicepreședinte al ENQA și al Grupului de monitorizare a Procesului Bologna (BFUG).
Webinarul a fost moderat de doamna Prof. univ. dr. ing. Simona Lache, membru al Comisiei de Evaluare Instituțională și Audit a ARACIS și fost membru al Consiliului agenției, care a apreciat importanța contribuțiilor pentru extinderea perspectivei cu privire la cadrul de asigurare a calității și conformitatea standardelor naționale cu ESG.
Anna Gover a evidențiat misiunea ENQA și rolul pe care asigurarea calității îl are în cadrul Procesului Bologna, scopurile și principiile cadrului comun de asigurare a calității reprezentat de ESG, precum și cele mai recente evoluții, respectiv demersul de revizuire a ESG și provocările actuale, cum ar fi digitalizarea, incluziunea socială și educația transfrontalieră.
Aleksandar Šušnjar a prezentat rolul EQAR, beneficiile înregistrării agențiilor de asigurare a calității în EQAR, pentru universități și sistemele de învățământ superior, precum și aspecte cu privire la baza de date DEQAR a rezultatelor asigurării externe a calității.
De asemenea, doamna Director general, Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, a susținut o prezentare cu privire la dimensiunea internațională a activității agenției și rolul ARACIS în acest cadru european, abordând subiecte precum: implicarea părților interesate, a experților internaționali, asigurarea transfrontalieră a calității și asigurarea calității programelor de studii integrate și alianțelor de universități europene.
Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților instituțiilor de învățământ superior din România, a experților evaluatori, precum și a reprezentanților altor agenții de asigurare a calității.
Webinarul din data de 5 iunie face parte dintr-o serie de evenimente organizate cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.
Pentru informații suplimentare cu privire la cele patru webinarii, vă rugăm să accesați: https://www.aracis.ro/webinarii-organizate-de-aracis-cu-privire-la-procesul-bologna-si-cele-trei-angajamente-cheie/
București, 6 iunie 2025