Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședința din data de 31 ianuarie 2023.
În cadrul acesteia au fost validate rezultatele evaluărilor pentru programe/domenii de studii universitare și pentru instituții de învățământ superior; au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a Agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate în învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
- Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe ale calității pentru:
- 35 programe de studii universitare de licență;
- 4 programe de studii universitare de masterat;
- 6 domenii de studii universitare de masterat.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-31-01-2023/
Avizele acordate vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.
Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare de licență, a domeniilor de studii universitare de masterat și doctorat.
Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a Agenției, la secțiunea Noutăți.
- Consiliul a aprobat introducerea unei noi modalități de comunicare a rapoartelor de evaluare externă, respectiv transmiterea acestora prin utilizarea mijloacelor electronice.
- Totodată, a fost aprobată propunerea de actualizare a tarifelor de evaluare externă a calității, noile tarife fiind disponibile pe site-ul agenției, la secțiunea Proceduri, pentru fiecare activitate de evaluare externă. Cuantumurile tarifelor de evaluare externă au fost actualizate având în vedere modificările din sistemul de salarizare al cadrelor didactice și prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1731/2006 pentru aprobarea tarifelor de autorizare și acreditare pe programe de studiu ale instituțiilor de învățământ superior și de evaluare externă a calității educației percepute de ARACIS.
II. Evaluări internaționale
Alianța de Universități Europene UNITA
A fost validată componența echipei de experți pentru etapa de evaluare intermediară a Alianței UNITA.
Metodologia utilizată a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei Abordări Europene pentru Asigurarea Comprehensivă a Calității Rețelelor (Europene) de Universități – EUniQ”, co-finanțat din Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, disponibilă aici.
UNITA este o alianță (alcătuită din 13 Universități Europene, respectiv 6 universități fondatoare, printre care și Universitatea de Vest din Timișoara și 7 universități partenere asociate, printre care și Universitatea “Transilvania” din Brașov) care s-a înființat pentru a sprijini educația inovativă, schimbul de cunoștințe, cercetarea și inovarea, mobilitatea, urmărind, astfel, dezvoltarea coeziunii europene și a competitivității, promovarea valorilor europene și întărirea identității europene, în acord cu tendințele la nivel local și regional. De asemenea, Alianța UNITA are o serie de alți parteneri asociați, precum organizații internaționale, autorități locale și reprezentanți ai mediului socio-economic.
III. Cooperare națională și internațională
În perioada 9 – 11 ianuarie doamna Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, Director General, a participat la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA) și a Registrului European al Agenţiilor de Asigurare a Calităţii în Învățământul Superior (EQAR) cu privire la evaluările externe ale agențiilor de asigurare a calității, precum și la întâlnirea cu reprezentanții Unității pentru Învățământ Superior a Direcției Generale pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură – Comisia Europeană, organizate la Bruxelles (Belgia).
În data de 11 ianuarie, doamna Prof. univ. dr. ing. Simona Lache, Director al Departamentului de Acreditare al ARACIS, a participat la întâlnirea board-ului Rețelei Central-Est Europene a Agențiilor de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (CEENQA), iar în data de 12 ianuarie a participat la ședința lunară a board-ului Rețelei Internaționale a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE). De asemenea, Directorul Departamentului de Acreditare participă săptămânal la întâlnirile grupurilor de lucru organizate de INQAAHE.
În data de 18 ianuarie, Prof. univ. dr. ing. Simona Lache și reprezentanții aparatului tehnic ARACIS au participat la întâlnirea bilunară a membrilor CEENQA. În cadrul acestei întâlniri, Directorul Departamentului de Acreditare a susținut o prezentare cu titlul „Analiza evaluării externe a studiilor doctorale”.
În perioada 23-26 ianuarie, domnul Președinte, Conf. univ. dr. Octavian-Mădălin Bunoiu și doamna Prof. univ. dr. ing. Daniela-Cristina Ghițulică, Director General, au participat la Conferința anuală 2023 CHEA/CIQG cu tema „Menținerea și îmbunătățirea asigurării calității: prezent și viitor”- (Maintaining and Improving Quality Assurance: Today and Tomorrow), desfășurată la Washington, SUA.
În data de 23 ianuarie, doamna Prof. univ. dr. Roxana Vidican, membru al Consiliului ARACIS a participat alături de reprezentanți ai aparatului tehnic ARACIS la întâlnirea online a Grupului de lucru privind Programele de studii integrate, recunoaștere și inovare (WG on Joint programmes, recognition, and innovation meeting) , organizată de Consorțiul European pentru Acreditare în Învățământul Superior (ECA).
În data de 24 ianuarie, doamna Prof. univ. dr. ing. Simona Lache a participat la workshopul online „International Standards and Guidelines for Quality Assurance in Tertiary Education (ISGs): A Global Perspective and Benefits”, organizat de INQAAHE.
IV. Proiecte
„Academic Ethical and Integrity Conduct Supported by QAAs”
Proiectul cu tema ”Academic Ethical and Integrity Conduct Supported by QAAs”, propus de ARACIS în cadrul Apelului la propuneri lansat de INQAAHE, a fost selectat pentru finanțare, urmând a fi implementat în perioada 1 februarie 2023 – 30 aprilie 2024 (15 luni).
Acesta vizează analiza modului în care agențiile de asigurare a calității evaluează și sprijină respectarea valorilor eticii și integrității academice la nivelul instituțiilor de învățământ superior.
Rezultatul cercetării va fi diseminat într-un webinar cu participarea personalului ARACIS și a Consiliului ARACIS. Va fi prezentat pe site-ul ARACIS și pe canalele de comunicare (Facebook, WhatsApp etc.). De asemenea, raportul cercetării va fi prezentat la Forumul INQAAHE din 2024, care va fi găzduit de ARACIS și de Universitatea Politehnica din București.
V. Funcționare internă a agenției
În cadrul ședinței a fost analizat și aprobat Planul operațional pentru anul 2023, care pune în practică Strategia ARACIS pentru perioada 2022 – 2026, stabilind acțiuni ce urmează să se desfășoare pe parcursul anului 2023.
Planul operațional a fost elaborat ținând cont de modificările operate la nivelul prevederilor legale în domeniul asigurării calității și învățământului superior, de atribuțiile rezultate din prevederile legale și de recomandările formulate de organismele internaționale cărora agenția se adresează în vederea evaluării externe. Au fost luate în considerare atât graficul de activități corespunzător proiectelor în care ARACIS participă în calitate de coordonator sau partener, cât și resursele umane și financiare de care dispune ARACIS.
De asemenea, Consiliul a fost informat în legătură cu stadiul evaluării externe periodice ARACIS de către ENQA. Vizita de evaluare va fi derulată la sediul ARACIS și va avea loc în perioada 15 – 17 martie 2023.
București, 10 februarie 2023